Hoe gaat geneesmiddelenonderzoek in z’n werk? Wat betekent het voor jou als deelnemer? En welke risico’s loop je? Dit zijn de feiten en fabels over geneesmiddelenonderzoek.
Hoeveel geld je krijgt voor jouw deelname aan een geneesmiddelenonderzoek, hangt af van de duur van het onderzoek. Hoe langer het onderzoek duurt, hoe hoger de vergoeding. Ook krijg je een reiskostenvergoeding. Maar er zijn meer factoren die de hoogte van de vergoeding bepalen.
Als je meedoet aan geneesmiddelenonderzoek, moet je een aantal keer per dag iets doen voor het onderzoek, zoals een bloeddrukmeting of hartfilmpje. Verder heb je tijd voor jezelf. Je mag zelf weten hoe je die tijd invult. In het onderzoekscentrum is volop vermaak, zoals televisies met Netflix, Playstations, bordspellen en een pooltafel. Maar je kunt je vrije tijd ook gebruiken om te werken of studeren.
Voordat een geneesmiddel op de markt komt, moet het uitgebreid worden onderzocht. Al die onderzoeken kosten veel tijd. Gemiddeld duurt het wel 10 tot 15 jaar voordat een nieuw medicijn in de apotheek ligt!
Als we een geneesmiddel testen op gezonde mensen, onderzoeken we hoe je lichaam op het middel reageert en of er eventueel bijwerkingen zijn. We kijken in deze fase nog niet of het medicijn werkt om een bepaalde ziekte of aandoening te genezen. Daarom is het niet altijd nodig om een volledige dosis van het geneesmiddel toe te dienen. Als gezonde deelnemer krijg je daarom dus een lage dosis toegediend. Er zijn ook onderzoeken waarbij de dosering tijdens de looptijd van het onderzoek langzaam verhoogd wordt, zodat we kunnen kijken wat een veilige dosis is waarbij geen tot weinig bijwerkingen zijn.
Als je je aanmeldt als deelnemer aan geneesmiddelenonderzoek, word je altijd eerst medisch gekeurd. Dat gebeurt in ons medisch keuringscentrum in Groningen of Utrecht. Als je gezond bent en aan de eisen van het onderzoek voldoet, mag je meedoen aan een onderzoek.
Nee, de vergoeding is gebaseerd op de lengte van het onderzoek. Daarnaast krijg je voor sommige medische handelingen een extra vergoeding. Ook krijg je een reiskostenvergoeding. Lees meer over de opbouw van de vergoeding.
Nee, je wordt niet eerst ziek gemaakt. Als we een geneesmiddel testen op gezonde mensen, onderzoeken we alleen hoe het medicijn wordt verdragen door het lichaam en of er eventuele bijwerkingen zijn. In een volgende fase testen we het middel bij patiënten. Dan bekijken we pas of het medicijn werkt om een bepaalde ziekte of aandoening te genezen.
Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan geneesmiddelenonderzoek. De vergoeding is daar natuurlijk één van. Maar je kunt ook deelnemen omdat je graag wilt bijdragen aan betere medicijnen en aan een beter leven voor patiënten. Want jouw deelname aan geneesmiddelenonderzoek levert niet alleen jou, maar ook een ander iets op.
Je deelname aan geneesmiddelenonderzoek is altijd vrijwillig. Je mag dus op elk moment besluiten om te stoppen. Soms ben je genoodzaakt om te stoppen. Bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden, of als de onderzoeksarts besluit dat dat voor jouw gezondheid beter is. Als je stopt, bekijken we op welk deel van de vergoeding je recht hebt. Wel zo eerlijk!
Nee, sterker nog: als we een geneesmiddel testen op gezonde mensen, kijken we meestal hoe je lichaam het medicijn verwerkt en of er bijwerkingen ontstaan. Soms kijken we bij onderzoeken ook of het middel werkt. Daar krijgen we een eerste indruk van. In een latere fase wordt het medicijn uitgebreid op patiënten getest. In dat onderzoek wordt pas echt goed onderzocht of het medicijn werkt bij een bepaalde ziekte of aandoening.