Homepagina

Anticonceptie­voorwaarde bij deelname

4 vragen beantwoord: Anticonceptievoorwaarde bij deelname aan een geneesmiddelenonderzoek

Anticonceptie is een vereiste waar vaak vragen over gesteld worden. Waarom bestaat deze voorwaarde en wat houdt het precies in? Hieronder vind je antwoord op de 4 meest gestelde vragen over anticonceptievoorwaarden.

1. Waarom is anticonceptie een vereiste?

Deze voorwaarde heeft te maken met het feit dat een vrouw tijdens het onderzoek, of gedurende een bepaalde periode daarna, niet zwanger mag worden. In deze fase van het onderzoek is het exacte effect van het middel op een zwangerschap nog niet bekend. Hoewel er geen nadelige effecten worden verwacht, staat veligheid voorop. De specifieke anticonceptievereisten kunnen per onderzoek verschillen. Sommige geneesmiddelenonderzoeken staan bijvoorbeeld geen vruchtbare vrouwen toe.  Bij onderzoeken waar vruchtbare vrouwen wel kunnen deelnemen, is dubbele anticonceptie vereist. Dit betekent dat zowel de vrouw (hormonal anticonceptie) als de man (condoom) anticonceptie moet gebruiken, indien zij een partner van het andere geslacht heeft.

2. Wat zijn de gevolgen voor een toekomstige zwangerschap?

Na het verblijf en de nakeuring moet dubbele anticonceptie nog enkele weken of maanden worden gebruikt, totdat het onderzoeksmiddel niet meer in het lichaam aanwezig is. Na deze periode is het volkomen veilig voor een vrouw om zwanger te worden.

3. Welke soorten anticonceptie zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar, zowel met als zonder hormonen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle onderzoeken hormonale anticonceptie toestaan. Bij onderzoeken waarbij hormonale anticonceptie is toegestaan, kunnen vruchtbare vrouwen deelnemen met behulp van:

  • De (prik)pil
  • Een anticonceptiestaafje
  • Het hormonale of koperen spiraaltje
  • Een anticonceptiering
  • Een anticonceptiepleister

De bovengenoemde methoden dienen echter in combinatie te worden gebruikt met een (vrouwen)condoom, diafragma of cervixkapje.

4. Welke andere voorwaarden zijn er voor deelname?

Naast de genoemde anticonceptievereisten kun je ook deelnemen aan een onderzoek als je gesteriliseerd bent, de menopauze hebt bereikt of als dit van toepassing is op je partner. In sommige gevallen is niet-seksueel actief zijn ook toegestaan, bijvoorbeeld als dit een deel van je levensstijl is op basis van religieuze overtuiging. Tot slot is deelname ook mogelijk bij niet-heteroseksueel contact.

Als je vragen hebt over de anticonceptie die je gebruikt en je wilt deelnemen aan een onderzoek, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze medewerkers.