Homepagina

ICON genomineerd voor ‘LIFE Science Innovation Award’

ICON is een van de vier finalisten en genomineerd voor de LIFE Sciences Innovation Award

Op dinsdag 27 september 2022 wordt in het Forum Groningen de LIFE Sciences Conference georganiseerd met als thema: ‘From lab tot patient: the value chain of the life sciences & health sector’. Samenwerkingen binnen en vanuit de LIFE Cooperative staan centraal, van diagnostiek, drug discovery tot de kliniek en medische technologie. Tijdens de conferentie wordt de LIFE Sciences Innovation Award uitgereikt aan de innovatie met de meeste impact op het gebied van Life Sciences & Health. Met trots kunnen we zeggen dat ICON een van de vier finalisten is!

Op 27 september zal het ICON-team de ingezonden innovatie pitchen tijdens de LIFE Science Conference, evenals mede-genomineerden Sulfateq, Detact Diagnostics en TRACER. De vier finalisten zijn door het bestuur geselecteerd uit meer dan twintig aanmeldingen en voordrachten.

Inzending ICON

De inzending vanuit ICON betreft een nieuwe methode voor het meten van de activiteit van enzymen. Enzymen zijn essentieel voor (bio)chemische reacties binnen en buiten een cel en zijn dan ook belangrijk in veel biomedisch onderzoek. Het is in onderzoek vooral belangrijk om de activiteit van de enzymen te meten, in plaats van alleen te kijken naar de concentratie ervan. Dit geeft namelijk goed inzicht in de status van een ziekte en de effectiviteit van een medicijn. Het meten van de activiteit van enzymen wordt vaak gedaan door middel van methoden die zijn gebaseerd op een kleurreactie. Deze metingen zijn relatief goedkoop, maar leveren soms minder betrouwbare resultaten op. In klinische studies is betrouwbaarheid juist van enorm belang. 

ICON heeft daarom, op verzoek van een farmaceutisch bedrijf, een methode opgezet en volledig gevalideerd volgens de geldende eisen van de autoriteiten. Met die methode zijn vervolgens duizenden monsters gemeten. Eenzelfde opzet kan worden gekozen voor de analyse van andere enzymen. De belangstelling vanuit de industrie is bijzonder groot, blijkt nu al uit nieuwe aanvragen.

Impact op het gebied van Life Sciences

De Innovation Award wordt uitgereikt aan de innovatie met de meeste impact op het gebied van Life Sciences & Health, met een oorsprong in Noord-Nederland. De winnaar wint een cheque van €5.000 euro. Voorzitter Ton Vries van LIFE Cooperative is zeer tevreden over de inzendingen: “We hebben vanuit allerlei disciplines en invalshoeken in de Life Sciences & Health sector inzendingen gekregen. Dat resulteert ook in een mooie mix van de vier bedrijven en innovaties die doorgaan naar de finale.” Tijdens de finale op 27 september zal de jury vertegenwoordigd worden door onder andere personen vanuit de gemeente Groningen, de NOM en Pharma Connect Capital.  Aanmelden voor het evenement kan nog t/m 1 september via www.lifecooperative.nl


De LIFE Science Conference en Innovation Award worden mede mogelijk gemaakt door NV NOMgemeente GroningenCampus Groningen en de LIFE Cooperative. De LIFE Cooperative heeft grote impact op de Life Sciences & Health sector in Noord-Nederland. In de coöperatie zijn meer dan 45 bedrijven, 4.250 FTE en 450 miljoen omzet vertegenwoordigd. De aangesloten bedrijven vertegenwoordigen de gehele keten, van idee, onderzoek, tot product.