Homepagina

Nieuwe methode vaststellen vergoeding

Met ingang van 1 oktober 2022 verandert de manier waarop de vergoeding voor deelname aan geneesmiddelenonderzoek wordt vastgesteld.

Met ingang van 1 oktober 2022 verandert de manier waarop de vergoeding voor deelname aan geneesmiddelenonderzoek wordt vastgesteld. In dit bericht informeren we je over deze wijziging en leggen we je uit wat de belangrijkste uitgangspunten van de nieuwe methode zijn.

Vergoeding gebaseerd op de lengte van het onderzoek

Met ingang van 1 oktober 2022 verandert de manier waarop de vergoeding voor deelname aan geneesmiddelenonderzoek wordt vastgesteld. Deze nieuwe methode is primair gebaseerd op de lengte van het onderzoek en niet langer op het aantal handelingen tijdens het onderzoek.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • Een vaste vergoeding per verblijfsdag die is vastgesteld op € 190,-.

  • Een vaste vergoeding per kort bezoek die is vastgesteld op € 200,-.

  • Deze vergoedingen zijn in de basis voor alle onderzoeken gelijk.

  • Deze vergoedingen worden jaarlijks geïndexeerd o.b.v. de door het CBS vastgestelde inflatie.


In de volgende gevallen wordt een extra toeslag berekend:

  • Bij onderzoeken met radioactief gemerkte medicatie. Hiervoor geldt een hogere vergoeding per verblijfsdag.

  • Bij korte bezoeken die later dan 30 dagen na vertrek uit het onderzoekscentrum plaatsvinden. Hiervoor geldt een hogere vergoeding die afhankelijk is van het moment waarop dit korte bezoek plaatsvindt.

  • Bij speciale medische handelingen, zoals een MRI-scan, gastroscopie of een ruggenprik. Hiervoor geldt een extra vergoeding, afhankelijk van de speciale medische handeling.

Aanleiding voor de nieuwe methode

Uit onderzoek onder deelnemers is gebleken dat er regelmatig onduidelijkheid was over hoe de vergoeding voor een onderzoek precies tot stand is gekomen. Dit terwijl de hoogte van de vergoeding voor veel deelnemers beslissend is voor de keuze voor een onderzoek. Vanuit deze behoefte heeft ICON vorig jaar het initiatief genomen om de methode voor het vaststellen van de vergoeding te veranderen.

Ingangsdatum van de nieuwe methode

De nieuwe methode wordt per 1 oktober ingevoerd. Deze nieuwe methode geldt niet alleen voor ICON, maar voor alle onderzoeksinstituten voor geneesmiddelenonderzoek in Nederland. Voor alle onderzoeken en onderzoeksgroepen met een startdatum vanaf 1 oktober is de vergoeding vastgesteld op basis van de nieuwe methode.

Aanpassing huidige onderzoeken

Voor groepen met een startdatum vanaf 1 oktober wordt de vergoeding komende week aangepast. We zien dat in verreweg de meeste gevallen de vergoeding door deze aanpassing gunstiger uitpakt voor jou als deelnemer. Dit betekent over het algemeen een hogere vergoeding. In die enkele gevallen waarbij de vergoeding van de huidige onderzoeken lager zou uitvallen, wordt de vergoeding niet aangepast.